Deze matrassen bestaan geheel uit een schuim of een combinatie van 2 verschillende schuimsoorten. Elke schuimsoort heeft zijn eigen eigenschappen.
Polyether
Een polyether matras wordt meestal gekozen als goedkoop alternatief. Polyether blijft niet zo lang elastisch, is meestal harder, neemt weinig vocht op en heeft een isolerend, vaak benauwend effect. Het zal u dan ook niet verbazen dat Bevers slapen deze matrassen hoogstens adviseert voor een weinig gebruikt logeerbed.
Koudschuim (of HR-foam)
Koudschuim is een veredelde vorm van polyether. Het blijft langer elastisch, is soepeler, kan beter vocht opnemen en ventileert beter dan polyether. Koudschuim is in verschillende soortelijk gewichten leverbaar, hoe hoger het soortelijk gewicht (SG) hoe beter het koudschuim.
Schuimrubber (latex)
Schuimrubber (latex) bestaat uit elastische open cellen, die met elkaar in verbinding staan. De grote poreusheid garandeert een uitstekende ventilatie. En ook na een zware en langdurige belasting keert het materiaal altijd weer terug in zijn oorspronkelijke vorm. De basisgrondstof voor schuimrubber is latex. Tegenwoordig werkt men veel met synthetische latex. Het Bevers slapen schuimrubber wordt echter nog altijd vervaardigd van natuurlijke latex, het melksap van de rubberboom. Rubber onderscheidt zich van ieder ander materiaal door de natuurlijke veerkracht en elasticiteit.
Traagschuim (visco) bijv. M-line of Tempur
Traagschuim is een visco-elastisch materiaal. Dat wil zeggen dat het materiaal zich vormt naar de contouren van uw lichaam. Op de punten waar u meer druk uitoefent (schouders, heupen) wordt het materiaal zachter en zal het minder tegendruk geven dan een andere schuimsoort. Door te veel tegendruk worden bloedvaten en zenuwen afgekneld. Hierdoor draait u automatisch in uw slaap. Op een matras waarin traagschuim verwerkt is zult u rustiger slapen.